עמוד הבית>מאמרים>חרדות מנקודת מבט הוליסטית

חרדות מנקודת מבט הוליסטית

סדנאות

חרדות מנקודת מבט הוליסטית

סמדר כהן יעקב

חרדות מלוות אותנו הן בחיי היומיום, בצורת מחשבות בלתי פוסקות, תחושת דחיפות וחוסר שקט כללי, והן בביטויים חמורים יותר כמו התנהגות אובססיבית, פחדים חסרי פרופורציה, והתקפי חרדה. על פי הגישה ההוליסטית, מקורן של חרדות ופוביות הוא הקונפליקט בין הרצון לשלוט בדברים שקורים לנו, ובין ההכרה שיש דברים שאין לנו שליטה עליהם. אנו לא מקבלים רגשות, תחושות, רצונות או חוויות, ומנסים להעלימם באמצעות הדחקה, אך הם, במקום להיעלם נערמים ויוצרים עומס בלתי אפשרי, עד שאיננו יכולים להכיל יותר, והחרדה מתפרצת. 

חרדה היא למעשה סימפטום המעיד על רצון לברוח מצדדים לא נעימים של עצמנו ופחד להתמודד עם קשיים, זיכרונות טראומטיים, מחשבות ורגשות שליליים ותחושות פנימיות לא נעימות. הגישה ההוליסטית רואה את הריפוי כתהליך של הכרה ברצונות, רגשות ומחשבות אותם אנו מנסים להדחיק, קבלה שלהם, ומציאת הכוחות והביטחון לאפשר לעצמנו לחוות אותם במלוא עצמתם.

בדרך כלל, כאשר אדם מוצא בתוכו את הכוחות להתבונן ברגשותיו, להכיל אותם ולחוות אותם במלואם, משתחררות חסימות, מתאפשרת זרימה אנרגטית טבעית והרמונית, ומתפנה מקום לתובנות ודפוסים חדשים, מועילים ומתאימים יותר לטובתו וחייו של האדם. 


פחדים וחששות הופכים להפרעת חרדה כאשר הם תופחים למימדים לא פרופורציונאליים לסיטואציה, וכאשר הם מפריעים לנו בשגרת החיים שלנו. הפרעות חרדה נפוצות מופיעות בביטויים שונים, כמו:

  • חרדה כללית – דאגנות יתר מתמשכת ויומיומית.
  • התקפי חרדה –  מופיע כתגובה לאיום מסוים, ממשי או דמיוני. תדירות התקפי החרדה משתנה מאדם לאדם.
  • טורדנות כפייתית – דפוסי פעולה אובססיביים והתנהגויות כפייתיות (כמו נטילת ידיים תכופה, טקסים חוזרים ונשנים, אובססיה לניקיון) הנוצרים כמנגנון הגנה מפני מחשבות טורדניות עקשניות.
  • פוביה – פחד ממשהו ספציפי, כמו גובה, מקומות סגורים, עכבישים. הפוביה קבועה, אך באה לביטוי רק בעת חשיפה לגורם המאיים.
  • הפרעת דחק לאחר טראומה (פוסט טראומה) – אדם שעבר טראומה קשה אותה הוא חווה שוב ושוב. הפרעת דחק פוסט טראומטית יכולה לנבוע ממקרים של תקיפה מינית, התעללות, מלחמה וכל סיטואציה קשה, פוגענית ועוצמתית עד כדי כך שהמערכת האנושית מתקשה להכילה. סימפטומים של פוסט טראומה יכולים להופיע גם שנים רבות לאחר המקרה.

עם זאת, המשאבים הפנימיים שלך תמיד לרשותך 

טיפול בפוביות וחרדות באמצעות NLP (ניתוב לשוני פיזיולוגי) ודמיון מודרך עובד על זיהוי ושחרור דפוסים מעכבים או מזיקים, ואימוץ דפוסים ותובנות חדשים ומיטיבים. 

טיפול בגישת NLP מאפשר לאדם לזהות דפוס מעכב, לחוות אותו, להשתחרר ממנו, ולאמץ דפוס חדש ואפקטיבי, שמתאים לחייו הנוכחיים. דמיון מודרך עוזר לאדם להירגע, להיכנס פנימה אל עצמו, להכיר מקומות הנוסכים בו ביטחון וכוח, ואז לצלול פנימה עמוק יותר, לפגוש זיכרונות שמבקשים הכרה, ולקבל תובנות ונקודות מבט חדשות. 

במקרים של פוביות וחרדות, מדובר בדפוסי התנהגות שהאדם אימץ לעצמו אי אז בעבר בעקבות אירועים שנתפסו על ידו כמאיימים. במרוצת השנים דפוסים אלה הופכים ללא רלוונטיים לחייו הנוכחיים של האדם מצד אחד, ולמי שלמעשה מנהלים את האדם מצד שני. לחרדה יכולים להיות ביטויים פיזיולוגיים ורגשיים כאחד. עוצמת התסמינים ותדירותם משתנה מאדם לאדם. בין התסמינים הזעה, דפיקות לב מואצות, כאבים בחזה, תחושת שיתוק, ניתוק מהמציאות, מחשבות טורדניות ועוד.

מסע קשוב ורגיש באמצעות גישת NLP ובעזרתו המופלאה של הדמיון מאפשר לאדם לחבק ולחזק את החלקים שעברו התעללות וזעזוע, ולהביא אהבה ואור למקומות שעד היום היו באפילה. שילוב של הרכות, הרגיעה, התמיכה והשחרור שמאפשר התהליך עם הכלים הממוקדים והאפקטיביים של NLP יוצר מרחב יעיל במיוחד לטיפול בחרדות.

סמדר כהן יעקב
http://www.mpoint.co.il/contact.php